متنطولانی
در حالی که میلیونها نفر از زائران شیعه برای پاسداشت مراسم اربعین حسینی در نجف و کربلا تجمع کردهاند، گروههای تکفیری وابسته به القاعده به خشونتها در این کشور شدت بخشیدهاند.
در روزها و هفتههای اخیر شبهنظامیان وابسته به القاعده که در سوریه به طور مفتضحانهای در حال شکست هستند، تلاش میکنند که این ناکامی خود را با ایجاد ناامنی و بیثباتی در عراق و اقدامات تروریستی جبران کنند.
مهمترین حامی گروههای تکفیری در عراق و سوریه عربستان سعودی است که در ماههای اخیر از هیچ اقدامی برای ناامن کردن منطقه خاورمیانه فروگذار نکرده است. با وجود این، عربستان در ماههای اخیر سه شکست بزرگ را تجربه کرده است. اولین مورد مساله سوریه بود که با وجود توطئه شاهزاده بندر بن سلطان، رئیس سازمان اطلاعات عربستان برای تدارک یک حمله شیمیایی توسط شبهنظامیان در سوریه، به منظور فراهم کردن زمینههای مداخله خارجی در این کشور با شکست مواجه شد. بویژه این که پس از عقبنشینی امریکا از حمله به سوریه و توقف ارسال اسلحه به برخی از گروههای شبهنظامیان توسط حامیان غربی آنها، ارتش سوریه به موفقیتهای قابل توجهی در این کشور دست یافت.
دومین شکست بزرگ عربستان، توافق هستهای ایران و شش قدرت بزرگ جهانی در ۲۴ نوامبر بود که ضربه بزرگی برای عربستان محسوب میشد. این مساله باعث انتقاد علنی مقامات سعودی از امریکا و به طور کلی غرب شد. به طوری که شاهزاده محمد بن نواف که عضو خانواده سلطنتی عربستان سعودی نیز هست، در تحلیلی در روزنامه نیویورک تایمز نوشت که رویکرد غرب در قبال ایران و سوریه، خطری برای ثبات و امنیت در منطقه خاورمیانه است. انتقاد علنی مقامات سعودی از امریکا نشان دهنده اوج نارضایتی آنها از توافق غرب با ایران است. شرایطی که رژیم وهابی عربستان را به رژیم صهیونیستی اسرائیل نزدیک کرده است.
اما در عراق نیز عربستان نتوانسته است به اهداف مد نظر خود دست یابد. هدف عربستان در عراق به راه اندازی یک جنگ فرقهای بود که در نتیجه آن بتواند به سرکوب گسترده شیعیان در عربستان بویژه در استان شرقی و القطیف بپردازد.
با وجود این، در حال حاضر اکثر مردم عراق از سنی و شیعه به نقش منحوس عربستان سعودی در خشونتهای عراق پی بردهاند. بویژه این که روزنامه گاردین با انتشار اسنادی به نقش عربستان سعودی در تحولات عراق صحه گذاشت. به نوشته روزنامه گاردین، کریستوفر هیل، سفیر سابق آمریکا در عراق در پیامهای محرمانهای که در سال ۲۰۰۹ میلادی به وزارت امور خارجه آمریکا ارسال کرده، آورده است: عربستان بزرگترین چالش را برای عراق به وجود میآورد و اجازه نمیدهد که دولت این کشور به راحتی امنیت و ثبات را برقرار کند.